Amenajare Grădini

Pentru a crea o grădina sau un spațiu verde în conformitate cu stilul ambiental dorit, specialiștii noștri urmăresc anumite principii care trebuie respectate în orice etapă a proiectului: proporția, ordinea, unitatea, și repetiția. Toate aceste principii de amenajare peisagistică sunt fundamentale în construcția, amenajarea și mentenanța grădinilor rezidențiale.

GRADINA RUSTICA

Principiile unei amenajări peisagistice armonioase

cross arrow
Proporția
Permite armonizarea diferitelor dimensiuni ale obiectelor în cadrul peisajului, în special între plante și spațiul construit.
layer slice

Unitate

Este o noțiune importantă pentru o grădină și se obține urmând o linie directoare stabilită de un stil particular sau o temă bine definită
rectangle four shape

Ordinea

Ne dă posibilitatea de a crea un frumos echilibru folosind forme simetrice sau, din contră, de a oferi o ambiență informală cu ajutorul unor forme asimetrice.
repeat icon

Repetiția

Permite recunoașterea unor elemente familiare care se repetă în spațiul respectiv. Scenele se derulează în mod armonios, fără a da naștere unor contraste frapante pentru ochiul privitorului.

Parametrii indispensabili
în peisagistică

01

Scara

Definește relația între elementele prezente în grădină și cele din mediul ambiental. Scările, atât cea a structurii integrale a grădinii, cât și cea a plantelor, arborilor sau arbuștilor vor trebui să fie adaptate spațiului disponibil pentru amenajare respectiv înălțimii clădirilor destinate locuirii sau relaxării.
plant leaf light green

02

Culoarea

Este un alt parametru crucial, pentru transmite viață și oferă spațiu grădinii. Culoarea permite obținerea unități, un pricipiu crucial în amenajarea peisagistică. O paletă de culori similare va crea armonie, în timp ce culorile diferite și bine evidențiate vor produce senzația contrastului. Specialistul în peisagistică poate alege să opteze pentru o grădină cu culori calde și puternice sau pentru un design în culori reci, cu scopul de a produce o atmosferă personalizată.
plant leaf light green

03

Liniile

Reprezintă elementul-cheie al grădinii. Liniile curbe și prietenoase, amintesc de grădinile englezești, care trezesc imagini romantice, în timp ce liniile drepte și unghiurile dau o tușă mai formală întregului ansamblu. Liniile verticale sunt folosite pentru a crea senzația de înălțime și a atrage privirea spre depărtare, în timp ce liniile orizontale măresc sau structurează spațiul.
plant leaf light green

04

Forma și texturile

Fac, de asemenea, parte din elementele fundamentale. Forma vegetației sau a mobilierului permit menținerea unei teme. Textura, la rândul ei, face apel la simțul tactil și la cel vizual: plante argintate, pufoase, cu frunze aeriene sau exuberante, sau dansând în vânt, toate având rolul de a declanșa emoții puternice.
plant leaf light green

Amenajarea gradinii în funcție de stilul preferat

Spațiul exterior al casei tale poate fi amenajat așa cum iți dorești, indiferent de mărimea acestuia. Mai jos regăsești câteva idei de amenajare grădini în diferite stiluri, din care poți să iți alegi proiectul preferat!

Grădina rustică

Grădinile amenajate în stil rustic sunt caracterizate de abundență de verde și impresionează plin culoare, iar elementul central este reprezentat de lemn. Acesta se poate folosi pentru decorarea potecilor, pentru construirea unui foișor, a unei pergole sau chiar a unui leagăn. In plus, se pot folosi câteva obiecte din lemn ca să creezi un spațiu pentru luat masa. Scaunele sau taburetele din lemn precum și jardinierele din lemn în special cele lucrate manual, sunt ideale dacă vrei să creezi o grădină în stil rustic.

Grădina în stil franțuzesc

Simetria și ordinea sunt două dintre trăsăturile principale ale unei grădini în stil franțuzesc. Potecile din pietre și tufișurile verzi cu forme geometrice sunt elemente de nelipsit din grădina în stil franțuzesc. Plantele în nuanțe vii au rolul de a adăuga culoare, iar dacă vrei o notă cât mai autentică, tufișurile cu lavandă reprezintă soluția ideală. Arborii sau arbuștii se vor planta in linie dreaptă, iar florile trebuie să fie organizate astfel încât să formeze modele geometrice. Culorile care trebuie să predomine sunt roz, alb, violet și albastru deschis. Se pot amenaja iazuri și cascade artificiale sau o fantana arteziană, pentru un plus de rafinament al grădinii.

Grădina în stil englezesc

Cănd vine vorba de amenajarea unei grădini în stil englezesc, nu ar trebui să lipsească tufele cu trandafiri colorați, care se pot planta și în locurile umbroase. Grădinile în stil englezesc se disting prin abundența de flori și tufișuri care creează un decor exuberant.

De-a lungul potecii se poate amenaja un gard viu scund, care să delimiteze spațiile pline cu flori. Grădina trebuie sa fie căt mai vie și colorată și să păstreze o anumită ordine și un echilibru nestudiat.

Elementele de decor, precum bancuțele din fier forjat sau din lemn, vasele de ceramică, iazurile ornamentale, casuțele pentru păsări sau statuile sunt nelipsite din decorul unei grădini în stil englezesc și dau locului unu farmec aparte.

Grădina în stil japonez

Principiul estetic pe care se bazeaza organizarea gradinilor japoneze este cunoscut sub denumirea de „fukinsei”, conform căruia asimetria este modul prin care poate fi controlat echilibrul. Grădinile amenajate în stil japonez trebuie sa fie simple și elegante, ideale ca spatiu pentru meditație și comuniune cu mediul înconjurător.

Potecile sunt înguste și șerpuite, fiind amenajate cu materiale precum nisipul sau piatra. Elementul central este foișorul înconjurat de un heleșteu, peste care trece un mic pod arcuit din lemn sau piatră.

Grădina în stil vintage

Grădinile în stil vintage au acel aspect care ne duc cu gândul la curțile vechi, în care plantele s-au extins în voia lor și au pus stăpânire pe tot peisajul. Din acest motiv, plantele cățărătoare nu trebuie să lipsească din grădină amenajată în stil vintage. Caprifoiul roz, iedera, glicina mov și clematita sunt recomandările noastre. Se pot planta trandafiri roz sau albi care sa coloreze grădina și să o inmiresmeze.

Principalele materiale care se folosesc în componența elementelor decorative sunt alama, fierul, lemnul, metalul sau cărămida.

Grădina în stil modern

Grădinile amenajate în stil modern sunt caracterizate de elemente grafice cu design minimalist si de linii clare. Culorile predominante sunt albul și verdele, insă se pot adăuga și nuanțe de gri, mov sau roșu. Plantarea unor arbuști de talie mică, rezistenți la temperaturi ridicate si ușor de îngrijit aduc un plus de frumusețe și armonie spațiului.

Aleile sunt compuse din pietris, pavaj sau din plăci de gresie sau marmură, dar pot fi compuse în totalitate și din scânduri de lemn. Pentru un spațiu de relaxare se poate opta între mobilier cu design minimalist sau pergole și amenajarea unei piscine.

Stilul modern este potrivit atât pentru grădini mici, cât si pentru grădini mari.

asteptam ideile tale

Suntem deschisi la provocări!

Expertii nostri iti stau la dispozitie cu toate detaliile de care ai nevoie pentru a incepe un proiect nou. Ofera detaliile tale si noi revenim cu proiectul tau definit complet.